miercuri, 29 octombrie 2008

Windows XP instaleaza spyware

Avantajele Windows-ului Original (WGA), o actualizare creata de Microsoft, este menita sa detecteze daca utilizatorii de Windows XP au instalat in calculator o copie originala sau nu. In cazul in care copia nu este legala, se faciliteaza achizitia unei copii originale iar utilizatorul primeste un mesaj sub forma unui glob situat in partea dreapta inferioara, langa ceas, care il anunta ca poseda o copie invalida de Windows. Totodata pierde dreptul de a primi actualizari critice.

O actualizare recenta a acestei unelte a creat polemica in randurile utilizatorilor de Windows XP datorita unor nereguli detectate de acestia:

1. In unele cazuri aceasta actualizare se instaleaza fara a cere permisiunea utilizatorului.
Aici puteti gasi procesul de instalare ilustrat cu 17 imagini si explicat pas cu pas.

2. Multi utilizatori au denuntat faptul ca, desi avand instalata o copie legala de Windows XP, nu au avut acces la actualizari critice pana cand nu au instalat WGA.

3. Erori dupa actualizare.
Dupa actualizare, in anumite copii originale de Windows XP optiunea "notify only" din Automatic Update se dezactiveaza. Aceasta functie permite alegerea intre descarcarea manuala sau automatica de actualizari si/sau instalarea periodica de actualizari.

4. WGA nu valideaza reinstalari de pe CD-uri originale.

5. Dupa instalarea WGA calculatorul incearca sa se conecteze la fiecare initiere la serverele Microsoft.
Aceasta ar fi si cea mai grava acuzatie / descoperire.
Anumiti utilizatori au demonstrat ca aceasta actualizare ar fi spyware, conform tuturor definitiilor acceptate in prezent: se instaleaza fara permisiunea utilizatorului sau obligand utilizatorul sa o instaleze, foloseste "usa din spate" pentru a se comunica cu server-ul fabricantului, schimba date cu acesta fara permisiunea si cunostinta utilizatorului.

Potrivit reprezentantilor Microsoft, "spyware" sunt aplicatiile care se instaleaza fara permisiunea utilizatorului si care au scopuri malitioase iar WGA se instaleaza cu acordul utilizatorului si are rolul de a informa daca detin o copie originala de Windows sau nu.

6. WGA transmite la serverele Microsoft informatii despre calculatorul utilizatorului care fac ca acesta sa poata fi identificat.
Totodata aceasta suspecta unealta poate fi modificata de catre Microsoft, odata instalata in computerul utilizatorului, prin intermediul unor pachete de date trimise fara cunostinta acestora.

Exista cateva solutii la aceste probleme.

1. Daca inca nu ai fost afectat de WGA, dezactiveaza actualizarile automatice.
Desi are nevoie de un permis special din partea utilizatorului, s-au raportat cazuri in care WGA s-a instalat fara a cere aprobare in pachete de actualizari critice.

2. Daca s-a instalat si a detectat, corect sau nu, o copie ilegala de Windows, se pot dezactiva mesajele de alerta facand click dreapta pe iconita de langa ceas si pe "Change notification settings".

3. In momentul in care WGA incearca sa se conecteze la serverele Microsoft un firewall ar alerta utilizatorul de intentia acestuia. Daca firewall-ul detecteaza incercarea de conectare, negati accesul pentru WGA.

Microsoft si Windows raman un rau necesar, iar actiunea companiei in acest caz se pare ca e bazata pe increderea utilizatorilor in produsele acesteia: daca e de la Microsoft, trebuie sa fie bun.

Multumiri Windows Secrets, Lauren Weinstein si Between the lines.

Niciun comentariu: