marți, 28 octombrie 2008

Cum putem detecta si elimina virusii din calculator


Scanerele on-line ajuta la detectarea si eliminarea virusilor


Potrivit studiilor recente, zeci de milioane de calculatoare sunt infectate cu programe malitioase. Cel mai grav insa este ca inca mai exista o multime de persoane care nu au instalat in calculatoarele personale un antivirus pentru ca nu-l considera util sau pentru ca nu vor sa cheltuie bani pe o asemenea aplicatie. O solutie rapida si gratuita pentru a verifica daca avem calculatorul infectat ar fi scanerele on-line.

In mod normal, aproape toate firmele creatoare de antivirusi dispun de propriul sau detector on-line de programe malitioase. Acestea sunt create in general cu scopuri promotionale, pentru ca utilizatorii sa poata valora eficienta acestora si in acelasi timp sa-si curete calculatoarele. Din acest motiv, aceste servicii sunt gratuite.

Care ar fi diferenta dintre aceste detectoare si un antivirus conventional? Dupa spusele reprezentantilor companiilor, aceste unelte on-line se limiteaza la detectarea si eliminarea programelor malitioase care se pot gasi, dar nu pot preveni infectarea calculatoarelor datorita faptului ca protectia oferita de acestea nu este permanenta. In plus, posibilitatile oferite de aceste unelte on-line sunt limitate in comparatie cu antivirusii conventionali, afirma producatorii.

La fel ca si programele antivirus, acestea se conecteaza la serverele firmelor producatoare pentru a-si actualiza lista de programe malitioase ce pot fi eliminate. Deasemenea utilizeaza metode de cautare euristica pentru detectarea fisierelor suspecte dar care pot oferi rezultate fals-pozitive. Pentru ca scanerele sa funcioneze corect, se recomanda dezactivarea antivirusilor, pentru a evita incetinirea funcionarii sistemului.

Unul dintre principalele dezavantaje ale acestor servicii este dependenta de produsele Microsoft, pentru ca se pot utiliza numai cu Windows si cu Internet Explorer. Aceasta se intampla pentru ca in mod normal functioneaza cu ajutorul controalelor Active-X, un component caracteristic acestui sistem operativ.Inainte de a se putea utiliza aceste servicii, este necesara descarcarea si instalarea componentelor. Procesul este simplu si automatizat, singura precautie este ca trebuie instalate in modul administrator de sistem. Cum majoritatea programelor malitioase se creaza pentru Windows - lider de piata ca platforma pentru aplicatii domestice - e logic, din punct de vedere strategic, sa nu se fi creat decat cateva versiuni pentru alte sisteme operative.

Scanerele on-line contra programelor malitioase

Acestea sunt cateva din optiunile disponibile pentru a descoperi, in unele cazuri elimina, programele malitioase din calculator. Cum sunt gratuite, puteti utiliza mai multe din ele, pentru a va asigura de eliminarea cat mai multor programe malitioase. In cea mai mare parte coincid cu principalele marci de antivirusi conventionali:

Panda ActiveScan: este necesara inregistrarea pentru a elimina virusi, troieni si viermi, totusi procesul este gratuit si permite personalizarea analizei pentru a o adapta la directoarele si fisierele dorite. Daca se alege scanarea hard-discului fara inregistrare, se va realiza o scanare superficiala. In plus, ca o exceptie, ofera un scaner on-line care costa 19,95€ pe an si care detecteaza si elimina spyware, dialers sau unelte de hacking, printre alte amenintari. Printre caracteristicili acestuia merita scos in evidenta faptul ca detecteaza daca sistemul operativ este actualizat pentru a ne recomanda punerea la zi a acestuia. Functioneaza doar cu Windows si cu ultimele versiuni de Firefox si Internet Explorer si are nevoie ca Java Script sa fie activat in acestea.

HouseCall de la TrendMicro: este unul dintre putinele care se pot utiliza din Mozilla Firefox si din alte sisteme operative in afara de Windows, ca Linux, Mac Os X sau Solaris. Aceasta este posibila datorita faptului ca foloseste o versiune cu Ac
tive-X pentru Internet Explorer si alta cu Java pentru restul. Gaseste virusi, troieni si spyware.

BitDefender: detecteaza si elimina virusi si spyware. Una dintre caracteristici este ca trimite date la server pentru a elabora statistici despre activitatea programelor malitioase pe glob.

McAfee FreeScan: aceasta unealta se limiteaza la detectarea virusilor si nu permite eliminarea acestora.

Alte alternative ar fi ESET, care cauta virusi, spyware si troieni; CA, care cauta in directoarele stabilite de utilizator; Ewido sau F-Secure.

Trimiterea fisierelor suspecte la analize

Daca se suspecteaza ca un fisier determinat ar fi malitios se poate opta pentru utilizarea acestei metode care scaneaza numai fisierul dorit de catre utilizator. Un exemplu il constituie VirusTotal, care scaneaza fisiere de pana la 20 de mega trimise de utilizator prin intermediul unui formular de pe site sau prin email. Fisierul este analizat cu mai multi antivirusi si se arata rezultatul obtinut pentru fiecare in parte. Aceasta metoda se poate utiliza independent de sistemul operativ sau de browser. Cu acelasi sistem functioneaza si Jotti si Avast, desi ultimul limiteaza marimea fisierelor la 512 kb.

Alte programe gratuite pentru protectia calculatorului

In afara de serviciile de scaner on-line, utilizatorii dispun si de alte solutii gratuite pentru a obtine o mai buna protectie. Daca in urma scanarii se detecteaza o amenintare dar aceasta nu poate fi eliminata se pot utiliza vaccinuri antivirus specifice pentru virusul in cauza.Pentru spyware, troieni si viermi mai populare sunt doua programe gratuite in versiunile cele mai simple, AdAware sau SpyBot. Deasemenea se pot instala programe antivirus gratuite ca Avira Antivir sau Avast. Aceste aplicatii sunt capabile atat de detectarea cat si de eliminarea unui mare numar de infectii.

Niciun comentariu: